1. הקדמה                                                      

 

 זה מסמך ראשוני עם שיטה בסיסית לגידול פטריות קסם. בעתיד אני אשתדל להוסיף עוד שיטות ולפתח את המסמך הזה לאתר...

 

המסמך הוא ריכוז משיטות שונות שכבר כתובות  וגם כמה תוספות שלי.  ברובו הוא מתבסס על שיטת שנכתבה ע"י PSYLOCYBE FANATICUS ונקראת PF-tek. השיטה הזאת הפכה גידול פטריות קסם לתחביב לא מסובך שניתן לעשותו מחומרים זמינים.

 

אין שיטה אחת לגידול פטריות, וזאת לא השיטה עם התוצאות המירביות ביותר. השיטה הזאת היא הכי פשוטה וזה בשביל שכל אדם יוכל להשתמש בה ולהסתבך כמה שפחות. אם אתם רוצים להתפתח לכיוונים יותר מתקדמים, אני ממליץ ללכת ל- http://www.shroomery.org/  ולהתחיל לקרוא.

 

היה נראה לי רעיון טוב שיהיה מדריך כזה בשפה שלנו, אולי ככה יהיו יותר פטריות כחול לבן.

מלבד הרצון שיהיו לכל החושק פטריות, חשוב לי שיבינו שזהו סם הזייתי חזק ויכולות להיות השלכות על החשיבה שלכם בזמן החויה וגם אחריה.

תנו לו את הכבוד הראוי לו ושימו לב להשפעות הסם גם אחרי. תהיו מודעים.

אם אתם אוכלים פטריות קסם או נותנים לאנשים לאכול אותם בבקשה תעשו את זה בצורה אחראית ותדאגו שגם האנשים שאתם נותנים להם אותן ינהגו כך. ואל תשכחו לעשות שמייח...

אתם מוזמנים לקרוא כאן  ו-   כאן קצת על מה שמצפה לכם.

 

 

קצת על נקיון בכלליות:

כשאתה מגדל פטריות בבית, אתה יוצר סביבה שלא רק מתאימה לפטריות שאתה מנסה לגדל אלא גם לאינספור אורגניזמים אחרים שיכולים להיות מסוכנים לבריאות. בכדי להבטיח שרק הפטריה הרצויה תגדל יש לשמור על נקיון בכל התהליכים. לפני התעסקות בכל אחד מהתהליכים יש לשטוף ידים עם סבון, עדיף  אנטי-בקטריאלי . בצע את תהליך החדרת הנבגים והצמחת הפירות בחדר נקי מאבק ובלי בגדים מלוכלכים. שיער מלוכלך (כגון ראסטות) מלא באורגניזמים העלולים לגרום לזיהום, אז איספו את השיער.

 

 

 

2. איך מגדלים אותן?

 

א.  השגת נבגים

 

נבגים הם כמו ה'זרעים' של הפטריה. אם שמים אותם בסביבה עם תנאים מתאימים הנבגים נובטים ומתחילים לגדול.

אמנם ניתן לגדל פטריות גם מרקמה חיה של פטריה, אבל נבגים זו הבחירה ההגיונית הבאה מכיוון שהם עמידים וניתן להעביר אותם בקלות ע"י רשות הדואר במעטפה רגילה.

 

הדרך המקובלת להעביר נבגים זה ע"י הדפס נבגים (spore print) שזה פשוט הרבה נבגים על משטח כלשהו,  בין אם דף, זכוכית, נייר כסף או כל דבר בעצם.

 

ישנם מעגלי הפצת נבגים שפועלים ללא רווח למטרת הפצת הנבגים. אתם שולחים להם מעטפה עם 1$ והם שולחים לכם בחזרה הדפס נבגים, אפשר לשלוח רק דולר 1 ולקבל רק הדפס 1 בכל פעם. הם רק מבקשים שבשביל שהמפעל הנפלא הזה יוכל להמשיך לפעול, כשתגדלו את הפטריות שלכם, תשלחו להם כמה הדפסים שאתם עשיתם. הם לא רושמים כתובות ולא עוקבים אחריכם לראות אם כן שלחתם או לא שלחתם. התוצר שתקבלו הוא הדפס של מישהו אחר והוא לא בהכרח יהיה בעל גנטיקה טובה או מספיק נקי בשביל לעבוד איתו.

 

להלן קישור למעגל הפצת נבגים - אירופה:

http://www.fsre.org/

 

 

עוד דרך להשיג נבגים זה לקנות אותם. ישנם לא מעט ספקים שמתמחים באספקת ציוד לגידול פטריות ויש להם מגוון סוגי נבגים.

 

להלן קישורים למספר ספקים ראשים בתחום:

 

http://www.ralphstersspores.com/

http://www.sporeworks.com/index.html

http://www.mushmush.nl

http://www.thelittleguy.com/

 

ישנם עוד הרבה ספקים, חפשו ותמצאו.

 

עוד דרך להשיג נבגים זה להחליף אותם תמורת דברים אחרים. כמעט לכל אתר בנושא שיש לו גם פורומים יש גם פורום החלפות.

 

רצוי שתשיגו נבגים של Psilocybe cubensis. זה הזן הקל ביותר לגידול ובעל התפוקה הגדולה ביותר. מלבד זה, השיטה הזו מותאמת לגידול הזן הזה.

 

שימו לב שנבגים אינם חוקים בארץ (נראה לי) ולא רצוי שיתפסו ששולחים לכם נבגים. מצד שני הדפס נבגים זה כמו לשלוח חתיכת נייר והסיכויים שיתפסו אותם נמוכים מאוד. בנוסף – לא נראה לי שהם ידעו מה זה גם אם הם יראו את זה. החלטה שלכם.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                           

                                                                                                                                           הדפס נבגים

 

ב. הכנת מזרק נבגים

 

בשביל להחדיר את הנבגים בצורה סטרילית לכוסות באמצעים הכי זולים ופשוטים אנחנו צריכים להכין מזרק נבגים. מזרק נבגים זה מזרק עם תערובת של נבגים ומים סטרילים.

 

מצרכים:

 

-    נבגים

-    מזרק (סטרילי, זאת אומרת סגור)

-    מחט (סטרילית, זאת אומרת סגורה)

-    כוסית קטנה (כמו כוסית הקפצה למשל)

-    כוס גדולה שיכולה להכיל את הכוסית הנ"ל

-    צלחת קטנה

-    סכין יפנית

-    מצית 

-    תנור (עם מאוורר)

-    מיקורגל

 

1.       שימו את הכוסית הקטנה בתוך הכוס הגדולה, מלאו אותה מים עד שהכוסית תתכסה ושימו צלוחית מעל. שימו את כל זה במיקרוגל למשך 14 דקות על העוצמה הגובהה ביותר.

 

2.       חכו שהמים יתתקררו עד לטמפרטורת החדר. מגע של הנבגים עם מים חמים יהרוג אותם. אל תזיזו את הצלוחית ממקומה, אחרת המים כבר לא יהיו סטרילים.

 

3.       בינתים תחממו את התנור לחום נמוך (~100C).

 

4.       אחרי שהכוס שהיתה במיקרוגל התקררה תפתחו את התנור, משכו את המגש החוצה ושימו את הכוס על המגש. בנוסף שימו על המגש  צלחת נקייה (עדיף אחת שניקיתם עם קצת אלכוהול) ועל הצלחת את המזרק, מחט,  סכין יפנית והמצית.

 

מה שאנחנו מרויחים מהעבודה על המגש של התנור זה מעין שטח סטרילי. האויר החם שיוצא מהתנור מעיף למעלה את כל הנבגים ושאר המיקרואורגניזמים המצויים באוויר הסובב. כך שתעבדו כמה שיותר בליבה של האויר החם שיוצר מהתנור. מצד שני יותר מדי חום יכול להרוס את הנבגים אז שימו לב. תדאגו גם לסגור את כל החלונות בכדי שתהיה כמה שפחות זרימה של אויר בחדר.

 

5.       חממו עם המצית את הלהב של הסכין היפנית עד שיאדים. לפני שאתם

        משתמשים בו חכו שיתקרר מספיק (לא לגעת בו)

 

6.     תורידו את הצלוחית מעל הכוס, פתחו את המזרק. משכו את המים מהכוסית עם המזרק (אם הם לא כולם התאדו) ותוציאו לכוס הגדולה המכילה את המים. תוציאו את ההדפס נבגים ממה שבודד אותו מהאויר וגרדו בעזרת הסכין היפנית נבגים לכוסית.

 

7.     קחו את המזרק, מלאו אותו במים מהכוס הגדולה יותר ותרוקנו אותו לכוסית עם הנבגים. תשאבו את כל זה פנימה והחוצה שוב בשביל שהנבגים יתערבבו יפה במים ולא ישארו דבוקים לכוס ותשאבו הכל בחזרה למזרק. שימו מכסה על המחט – והנה לכם מזרק נבגים.

 

 

 

 

 

ג. הכנת כוסות

 

 

עכשיו שיש לנו מזרק נבגים אנחנו צריכים לשים אותם בסביבה מתאימה כדי שינבטו ויגדלו.

מכינים בתוך כוסות מצע סטרילי של מזון שהפטריה צריכה בשביל לגדול. המצע הוא סטרילי בגלל שאחרת יתחרו על המזון אינספור מיקרואוגניזמים אחרים שמצויים באויר שהפטריה לא יכולה להתחרות בהם.

 

 

בשביל זה צריכים את המצרכים הבאים:

 

-       סיר לחץ

-       כוסות שקופות (עדיף בלי ידיות בשביל לחסוך מקום בסיר לחץ)

-       ורמיקוליט (יכול לאגור מים פי כמה ממשקלו ונותן למצע מרקם אורירי, ניתן להשיג במשתלות וחנויות המספקות ציוד גננות / חקלאי)

-          קמח אורז מלא (בעל ערך תזונתי גבוה לפטריה, ניתן להשיג בחנויות טבע)

-          נייר כסף

-          מים מינרלים

 

 

1.       להלן טבלה עם היחסים הדרושים למצע בהתאם למס' כוסות :

 

 

12

8

6

3

1

כוסות

6 כוסות

4 כוסות

3 כוסות

2\1 1 כוסות

2\1 כוס

ורמיקוליט

3 כוסות

2 כוסות

2\1 1 כוסות

4\3 כוס

4\1 כוס

קמח אורז מלא

3 כוסות

2 כוסות

2\1 1 כוסות

4\3 כוס

4\1 כוס

מים

 

 

שים בקערה את הורמיקוליט והרטיב אותו עם המים. שימו לב שהורמיקוליט יהיה רטוב אבל שלא תיווצרו לכם שלוליות בתחתית

 הקערה.

הוסיפו קמח אורז מלא, המטרה היא שכל חתיכת ורמיקוליט רטובה תהיה מצופה בקמח אורז מלא. זה המצע שלכם.

2. מלאו את הכוסות עם המצע בלי לדחוס בשביל שהקורים יוכלו לצמוח

בקלות. תשאירו כס"מ ריק ותדאגו לנגב את דפנות הכוס מכל שאריות מצע אחרת זיהום יכול להשתחל לו פנימה ולזהם את כל הכוס. שימו בס"מ שנשאר ורמיקוליט יבש. הורמיקוליט היבש ישמש כעוד שכבת הגנה מפני זיהומים מבחוץ מלבד הנייר כסף.

 

3. קחו חתיכת נייר כסף גדולה, קפלו אותה ל2 ואיטמו את הכוס כמה שיותר חזק  כמתואר בתמונות.

קחו את הקצוות וקפלו אותן למעלה כך שיווצר לכם בסוף מכסה אלומיניום.

 

 

 

 

 

 

 

 

קחו עוד חתיכת נייר כסף ושימו מעל המכסה שיצרתם בסעיף הקודם – ככה שיוצרו לכם בסופו של דבר 3 שכבות נייר כסף. אל תשימו אותו חזק מדי כי צריך להרים אותה כשמזריקים את הנבגים.

 

 

3.       מלאו מים בסיר לחץ. תמלאו לגובה שיגיע עד בערך 3\1 גובה הכוסות התחתונות כי אם המים יהיו גבוהים מדי המים יכנסו לכוסות, יהרסו אותם ויעשו לכם בלאגן נוראי בסיר לחץ.

 

4.       שימו את הכוסות בסיר לחץ (שימו לב שהכוסות  לא אוטמות את השסתום שממנו יוצא הלחץ) ובשלו למשך שעה בלחץ של 15 PSI. אם אין לכם מד לחץ על הסיר, התחילו לחמם את הסיר  בחום בינוני עד שהוא יוציא אדים מהשסתום ואז תורידו לאש קטנה. חשוב שתתחילו למדוד את השעה רק אחרי שהסיר הגיע ללחץ הרצוי.

 

תוודאו שאתם יודעים להשתמש בסיר לחץ בצורה בטיחותית, נוצר שם הרבה לחץ וחבל שיתפוצץ ויהרוג אתכם או שרק יהרוס לכם את המטבח.

 

5.       חכו שהלחץ והחום ירדו. (עדיף לתת לזה לשבת לילה)

 

6.       פתחו את הסיר ותוציאו את הכוסות. שימו לב לא להזיז את הנייר כסף בתהליך.

 

ד. החדרת הנבגים לכוסות

 

לפני שאתם מזריקים את הנבגים לכוסות, צריך לחכות שיתקררו לגמרי. גם אם הכוסות קרות מבחוץ יכול להיות שבמרכז הכוס המצע עוד חם מאוד, מספיק בשביל להרוג לכם את הנבגים. עדיף שתחכו 5 שעות לפחות מאז שירדו מהאש.

 

1.       תורידו את החתיכה הבודדת של הנייר כסף  מהכוס.

 

 

2.       קחו את המזרק נבגים שהכנתם וחממו לו את כל המחט

עם מצית עד שיאדים. חכו שיתקרר

(מחטים מתקררים די מהר)

 

3.       תחדירו את המחט עד המצע. תזריקו בערך 1מ"ל תמיסת נבגים. (ניתן להזריק במספר מקומות בשביל לזרז את התהליך)

 

 

 

 

 

 

 

4. כסו בחזרה עם השכבה הבודדת של הנייר כסף, רק הפעם  אטמו כמה שיותר טוב בכדי שלא יחדור חמצן בשום שלב לחור שנוצר ע"י המחט.

 

חזרו על הפעולות לכל הכוסות שלכם.

 

יש לשים במקום חשוך בטמפ' של 21-27 C.

נותר רק לחכות עד שהקורים (mycelium) ישתלט על כל המצע. יש לחכות שהקורים ישתלטו לגמרי על הכוסות. שימו לב שיכול להיווצר מצב שהקורים השתלטו על החלק החיצוני של המצע אבל בפנים עדיין ישנו מצע שהקורים לא הגיעו עליו לגמרי, לכן רצוי לחכות שבוע מאז שאתם רואים שהכוס 100% מאוכלסת ע"י הקורים.

 

 

ה. פירות

 

 

עכשיו צריך להוציא את המצע עם הקורים (הנקרא גם "עוגה") מהכוס  וע"י כך לסמן לו שהוא צריך לתת פירות. הקורים יודעים לעשות זאת כשהם רואים אור, מרגישים תחלופה של אויר וירידה בלחות.

 

אור:

 לא צריך הרבה אור מכיוון שהפטריה לא משתמשת באור בשביל פוטוסינטזה כמו בצמחים ירוקים. האור רק מסמן בשביל הקורים להתחיל לגדל פירות. אם אתם רואים אותם זאת אומרת שיש מספיק אור.

 

תחלופת אויר:

אחד הסימנים של הקורים לגדל פירות הוא תחלופת אויר. כמונו, הפטריות נושמות חמצן ופולטות פחמן דו חמצני. יש לאוורר את המיכל שבו מוחזקות הפטריות לפחות פעמים ביום, אבל ככל המרבה הרי זה משובח.

 

לחות:

הפטריה אוהבת אחוזי לחות גבוהים (90%+).

בשביל לספק להם לחות בלי להתאמץ יותר מדי ולהפוך את החדר שלכם לסאונה, ניתן לשים אותם במיכל (כגון אקווריום/ דלי) ולספק להם לחות בשטח המבודד שבו הם נמצאות.

יש מספר דרכים לספק לחות. להלן הפשוטות והזולות ביותר:

 

פרליט -  פרליט (perlite) אלו מעין אבנים לבנות וקטנות מאוד. יש בהם חריצים מיקרוסקופים (כמו באבן טוף רק הרבה יותר קטן). כאשר החומר הזה טבול במים הוא גורם למים להתאדות ביתר קלות וע"י כך להעלות את רמת הלחות לדרגות גבוהות. ניתן להשיג אותו בחנויות לציוד גינון / ציוד חקלאי ומשתלות. שימו לב שלא בריא לנשום אבק פרליט וכשמתעסקים עם החומר לפני שהוא רטוב יש לשים משהו שיפריד את הפה\אף שלכם מהאבק.  קחו מספיק פרליט בשביל לכסות שכבה של 2.5 ס"מ של המיכל שלכם ושימו במסננת. העבירו מספיק מים דרכה עד שהחומר יהיה רטוב. סחטו ורפדו את המיכל בפרליט.

שימו לב שיותר מדי רטיבות יכולה לעודד היווצרות של בקטריות וע"י כך לעודד זיהום של העוגות שלכם, אז שימו לב שהפרילט לא ינטוף מים, אל פשוט יהיה לח כשאתם מכניסים אותו למיכל.

 

חרס -  חרס רגיל ספוג במים גם יכול לספק לחות בצורה נדרשת. יש להרטיב את החרס ולכסות את הרצפה של המיכל.

 

למרות השיטות הנ"ל לספק לחות, ריסוס מים נחוץ בכדי לשמר את רמת הלחות הרצויה.

רצוי שתקנו מרסס חדש מכיוון שבמרססים שהיו בהם כימכלים שונים עלולים להישאר שאריות ולפגוע בבריאות שלכם (וגם ביבולים)

ניתן למצוא מרססים חדשים בחנויות "הכל ב1$".

 

 

את התנאים הדרושים ניתן להשיג בכל מיכל שניתן לאטמו בצורה רופפת ועם צד אחד שקוף (עדיף מלמעלה). רפדו את המיכל שלכם עם הפרליט / חרס הרטוב ותוציאו את העוגות מהכוסות ע"י הורדת המכסה,החזקת הכוס הפוכה וטפיחה על החלק העליון.

תניחו אותם במיכל ברווח של לפחות 5 ס"מ אחד מהשני ואטמו את המיכל. אווררו את המיכל ע"י נפנוף בחתיכת קרטון ואם אתם רואים שהפרליט / חרס מתחיל להתייבש אז רססו במים.

 

 

תשתדלו שלא לגעת בעוגות ולהתעסק איתם. אם אתם צריכים לגעת בהן בשביל טיפול שוטף, תדאגו לשטוף ידים טוב לפני.

לוקח קצת זמן עד שהם מתחילות לצמוח אבל ברגע שהם מתחילות הם גדלות מהר . שבוע אחרי הנגלה הראשונה של הפטריות יתחילו להיווצר פטריות חדשות. לכל עוגה יש עד  4 נגלות  (ולפעמים יותר). ניתן לקטוף אותם כשהכיפה נפרדת מהגזע.

 

                                                                                                      נגלה #1

 

 

                                                                                                      נגלה #2

 

 

                                                                                                      נגלה #3

 

תופעה נפוצה היא פטריות אשרהפסיקו את צמיחתן , ניתן לזהותן על-פי גודלן וראשן השחור. הם עדין טובות לאכילה (והן אפילו יותר מרוכזות) כל עוד הם לא רקובות.

חשוב לקטוף אותם בכל מקרה אחרת הם עלולות להרקיב ולזהם את העוגה.

 

 

לפעמים עוגה מזדהמת לפני שהיא גמרה להוציא את כל הפטרוית שיכלה. חשוב להפריד את העוגה משאר העוגות שלא יזדהמו גם.

אין להשתמש בעוגה שהזדהמה מכיוון שהפטריות יכולות לספוג רעלים מהזיהום ואתה תצרוך אותם. יש לזרוק את העוגה .

 

 

 

3. יום הפטריות הבין לאומי (WSD)

 

בעצם כשיצרתי את המסמך הזה עשיתי את זה שלכולם יוכל להיות פטריות בWSD (World Shroom Day).

 

יום הפטריות הבינלאומי הוא זמן שכל המגדלי פטריות ברחבי העולם באותה שעה בדיוק אוכלים אותם ביחד. התאריך הוא בין ה28-29 ביוני בחצות      (GMT) שזה יוצא אצלנו ב-2 בלילה. התאריך הז נבחר כי זה התאריך שבו המדענים  Wasson ו- Richardson  השתתפו בטקס שאמאני הכולל אכילת פטריות ובעקבות כך הביאו את פטריות הקסם לעולם המערבי.

 

הכנתי 2 עיצובים לפליירים בכדי שאנשים יוכלו להדפיס,לחלק לחברים ולשים במקומות מתאימים.

אם  יוצא לכם לעצב איזה פלייר לכבוד הארוע, שלחו אותו לכתובת ה-זו ואני אפרסם אותו.

 

 

 

   

לחץ בשביל תמונה גדולה. נכנסים בדיוק 4 בדף A4

 

תפיצו ת'בשורה...

 

 

A BebE original

 

 

4. לינקים

 

http://www.fanaticus.com/  

הPF-tek המקורי.

 

http://www.geocities.com/kickme_to_mushrooms/pf/pf_en.htm

האתר שממנו תורגם רוב המסמך. נכתב ע"י Anno.

 

http://www.shroomery.org

מקור נרחב למידע בנושא ומרכז ל (Online Mushroom Community) OMC

 

http://www.mycotopia.net

עוד מקור נרחב למידע בנושא גידול פטריות קסם. תסתכלו בפורומים.

 

http://www.theforestfloor.org

עוד אתר עם הרבה מידע בנושא

 

 

http://www.erowid.org/plants/mushrooms/mushrooms.shtml

erowid mushrooms vault

 

http://www.gnomeservice.com/

אתר על גרפיטי ופסיכדליה 

 

http://www.bluehoney.org/bluehoney.htm

אתר נהדר המוקדש לפסיכודליה וכל מה שליד

 

http://jamesarthur.yage.net/mushroom.html

קצת על פטריות והאנושות